Free Education - Care4thekids

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Free Education

Projecten

The Congregation of Sisters of Our Lady of Missions in Vietnam
The Community of Cu Chi
"Cu Chi Free Education Project"
In Cu Chi hebben we in 2012 de samenwerking opgestart met het Free Education Project van The Congregation of Sisters of Our Lady Of Missions in Vietnam, the Community of Cu Chi. Een school waar kinderen gratis onderwijs krijgen.
Cu Chi is een regio net buiten Ho Chi Minh City. Hier wonen veel arme mensen die vanuit Cambodja gevlucht zijn naar Vietnam en arme mensen vanuit andere provincies in Vietnam. Het project is een school voor kinderen die niet naar de reguliere school gaan. De ouders van deze kinderen hebben hier niet voldoende financiële middelen voor.

Daarbij komt dat veel van deze kinderen geen geboortecertificaat en/of verblijfsvergunning hebben en dus officiëel niet naar school kunnen. Zonder dit project gaan de kinderen ook werkelijk niet naar school. Inmiddels is de school erkend door de regering en hebben zij een goedgekeurd lesprogramma. De kinderen gaan hier echter alleen de ochtend naar school. Tijdens de middag moeten veel kinderen werken om bij te dragen in het levensonderhoud van de familie. Ze maken bamboe-jaloezieën of verkopen loterij-lootjes. Maar veel kinderen worden aan hun lot overgelaten (de ouders en/of familieleden zijn werken) en lopen op straat waar ze stelen of bedelen. Vanuit het project willen ze graag de kinderen de hele dag naar school laten komen. Het project zelf heeft niet voldoende middelen, zowel financiëel als fysiek, om de kinderen een lunch en een middagprogramma aan te bieden.

Het project eigenlijk al niet genoeg middelen om de salarissen van de leerkrachten te betalen. Ook zij merken dat donaties steeds minder worden. Op het moment dat dit nog minder gaat worden, kunnen de kinderen niet meer naar dit project om onderwijs te krijgen. Dit houdt in dat de kinderen werkelijk geen toekomst hebben. Care4theKids wil zich voor deze kinderen inzetten. Ook deze kinderen verdienen een goede toekomst!
Om dit te realiseren heeft Care4theKids samen met de mensen van het project een plan opgesteld. Het doel is de kinderen in ieder geval een voedzame maaltijd aan te bieden  Het is de bedoeling de lokale bevolking hiervoor in te zetten waardoor ‘ook’ zij weer een stukje toekomst kunnen opbouwen.

Dit is inmiddels voor een gedeel gerealiseerd. In februari 2013 zijn we gestart met een lunchprogramma. De kinderen krijgen twee keer per week een gezonde lunch aangeboden. Care4theKids was bij de start van de lunch. Geweldig om te zien hoe 110 kinderen heerlijk zitten te eten!
Voor de lunch is een vaste kok aangetrokken. Zij doet 's ochtends om 6 uur al de boodschappen en komt dan naar het project om de lunch klaar te maken. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om twee oudere meisjes van het project te betrekken bij het lunchprogramma. Zij kunnen niet naar het vervolgonderwijs vanwege het ontbreken van een geboortebewijs. Op deze manier doen ze al wat werkervaring op in een beschermde omgeving. Hiervoor ontvangen zij een kleine vergoeding.

In zomer van 2014 is er een groentetuin aangelegd (mogelijk gemaakt door Nic. Oud Direct Mail) waardoor men voor een groot gedeelte in eigen groente kan voorzien voor de lunch. Tevens zullen de jongens, die dit willen
, tot tuinman worden opgeleid. Er zullen daarnaast lesprogramma's worden opgesteld waardoor kinderen leren hoe zij met een tuin om moeten gaan en wat wanneer groeit. Echter hebben we wel last van de weersomstandigheden. Het is vaak of extreem nat of juist extreem droog waardoor de gewassen het niet goed doen.
Ook is er in de zomer van 2014 een geweldig mooi speelveld aangelegd (mogelijk gemaakt door Jeannet van de Vlugt en de 2e Montessorischool in Huizen). De kinderen kunnen hier voetballen, tennissen, volleyballen en badmintonnen. Steeds weer wordt er een andere sport geoefend. De kinderen genieten hiervan.


Doordat we niet voldoende sponsoren hebben lukt het niet de kinderen vijf dagen per week een lunch aan te bieden. Dit gebeurt twee keer per week. Mede door de groei van het aantal leerlingen, naast de wisselende weersomstandigheden voor de groentetuin, zijn de kosten van het lunchprogramma gestegen. Voorlopig wordt de lunch in ieder geval twee keer per week vootgezet. Hier zijn we al ongelofelijk trots op.

Heeft u ideeën of wilt uw een kind of het lunchprogramma sponsoren? Laat het ons weten of ga naar sponsoring/doneren.


Grote groei van het aantal kinderen

Door al deze geweldige ontwikkelingen zien ouders dat de school voor de kinderen een fijne plek is. Een plek waar ze leren, spelen en gezond te eten krijgen. Hierdoor is het leerlingaantal enorm gegroeid. Dat is fijn, maar de faciliteiten werden hierdoor te krap. Drie toiletten voor 185 kinderen en een keuken van 2 bij 4 was niet meer verantwoord en hygiënisch. Met behulp van Nic. Oud Direct Mail, de 2e Montessorischool uit Huizen en OBS Slingerbos uit Diepenveen  hebben we in 2015 een nieuw toiletgebouw kunnen realiseren. Een mooi fris gebouw met 9 toiletten en een lange wasbak.
De volgende stap was het uitbreiden van de keuken. Hiervoor is de oude toiletruimte bij de keuken getrokken. De muren zijn weggebroken, leidingen verplaatst en het keukenblok verplaatst en vergroot. In de zomer van 2015 is de keuken in gebruik genomen. Het is een geweldige ruime keuken geworden waar heerlijke maaltijden voor de kinderen worden bereid. De kok is er erg blij mee. Het is nu mogelijk om voor alle kinderen tegelijk een maaltijd te bereiden.
Jaarlijks schoolreisje

Al een paar jaar sponsort Care4theKids (m.b.v. Autobedrijf K. Honing) een schoolreisje voor de kinderen. De schoolreisje omvat meestal een educatief deel, maar natuurlijk ook iets om te spelen en/of zwemmen. Met name van dat laatste genieten de kinderen enorm.
De kinderen van het Free education project komen niet zomaar, zoals wij, in een speelpark of een zwembad. Het is dan ook elk jaar weer genieten!
En wat is mooier dan de kinderen zien lachen en genieten!!!!!


Meer samenwerking met The Congregation

Jongeren van de High school of Unviversiteit op weg naar zelfstandigheid

Een heel aantal jongeren die van het Free Education Project komen, gaan nu naar de ‘High school’. The Congregation betaalt het schoolgeld voor deze jongeren (zij zaten immers niet voor niets binnen het Free Education Project). Drie van deze kinderen, To Kim Tu, Than Quý en Ly Hong Ngoc zijn voor het grootste deel op zichzelf aangewezen omdat zij geen naaste familie meer hebben of geen familie die, bijv. wegens ziekte voor hen kan zorgen. Eén van de kinderen woont zelf in een guesthouse. Deze kinderen moeten voor hun eigen levensonderhoud zorgen. Door diverse omstandigheden zijn deze ouders niet in staat om te werken. Vanwege hun studie is werken voor deze jongeren ook niet mogelijk. Deze jongeren ondersteunen we d.m.v. een voedselprogramma. Zij zullen via het project wekelijks een vergoeding krijgen waarvan zij voor hun eigen eten kunnen zorgen. Dit zal tevens een leerprogramma zijn waardoor de kinderen met geld leren omgaan. Dit wordt verzorgd door zuster Dominic.

De jongeren die ondersteund worden met een voedselprogramma zijn:

Thanh Quy, een jongen van 20 jaar zit op de Universiteit. Hij studeert ICT.

Ly Hong Ngoc, een meisje van 17 jaar, zit op de highschool in klas 12. Via het studiefonds worden ook de kosten voor de highschool bekostigd.
To Kim Tu, een jongen van 18 jaar en is net gestart op de universiteit. Voor hem worden de kosten voor de universiteit vanuit het studiefonds betaald.

Zie verder de pagina studiefonds


We willen iedereen bedanken die geholpen heeft en nog steeds helpt dit te realiseren! Geweldig!

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu